Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

ΝΕΑ

Ανακοίνωση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών.
Υπενθυμίζουμε πως η FIFA είναι η Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων σε ότι αφορούσε στους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου με αντιπάλους το Καζακστάν και τη Γεωργία, ενώ η διενέργεια των δειγματοληψιών, τόσο εντός όσο και εκτός αγώνα, έγινε από την UEFA.

Ανακοίνωση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης  Ντόπινγκ, με αφορμή  δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εύρεση θετικού δείγματος ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, ενημερώνει πως δεν έχει λάβει, μέχρι τώρα, καμία απολύτως ενημέρωση για την ύπαρξη τέτοιου δείγματος.

Γνωστοποιούμε πως σε περίπτωση εύρεσης θετικού δείγματος ενός Έλληνα αθλητή/τριας, η Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων έχει υποχρέωση να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα στον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ.

Σε ότι αφορά τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου με αντιπάλους το Καζακστάν και τη Γεωργία, η διενέργεια των δειγματοληψιών τόσο εντός όσο και εκτός αγώνα έγινε από την UEFA. Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων για τη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η FIFA.

Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ από την πρώτη στιγμή  παρείχε επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανόνες που επιτάσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) για έναν αθλητισμό απαλλαγμένο από ουσίες.

Ιστορική επίσκεψη του προέδρου του WADA Witold Banka στα γραφεία του ΕΟΚΑΝ
Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024

Τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ(ΕΟΚΑΝ) επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), Witold Banka συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο Yang Yang, τον γενικό διευθυντή, Olivier Niggli, και την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Ολυμπία Καραβασίλη.


Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη καθώς είναι πρώτη που πραγματοποιεί πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ στις εγκαταστάσεις του ΕΟΚΑΝ. Τους αξιωματούχους του WADA υποδέχτηκαν ο Διοικητής του ΕΟΚΑΝ δρ. Γρηγόρης Λέων, στελέχη και εργαζόμενοι του Εθνικού Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας ο Witold Banka ενημερώθηκε για την τεράστια πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια στην οργάνωση του τομέα του αντιντόπινγκ, την ουσιαστική και πολύτιμη υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και  την υποδειγματική λειτουργία όλων των τμημάτων του ΕΟΚΑΝ που καθιστά την χώρα μας πια πρωτοπόρο στην παγκόσμια κοινότητα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, ο πρόεδρος και οι αξιωματούχοι της WADA  είχαν συνάντηση εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση ενώ συνομίλησαν και με δειγματολήπτες του ΕΟΚΑΝ που έδινα εξετάσεις επαναπιστοποίησης.


Ο Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, ιατροδικαστής δρ. Γρηγόρης Λέων δήλωσε, «Είναι μεγάλη τιμή να δέχεσαι τα συγχαρητήρια του Προέδρου του WADA που επισκέφτηκε για πρώτη φορά επίσημα την Ελλάδα και μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τη δουλειά που έχουμε κάνει στον ΕΟΚΑΝ. Η επίσκεψη του Witold Banka και των αξιωματούχων του WADA , έχει ξεχωριστή αξία και αποτελεί αναγνώριση της προόδου που έχει κάνει η χώρα μας στο θέμα αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας του αθλητισμού, του ντόπινγκ. Επίσης καταδεικνύει την άριστη συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Αθλητισμού και την υποστήριξη από τον Υπουργό κ.  Γιάννη Βρούτση. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην κορυφή του αντιντόπινγκ.»

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια από τον EOKAN σε ΣΕΓΑΣ, Άρση Βαρών και Cheerleading
Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024

Διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ(ΕΟΚΑΝ), συμβάλλοντας με ουσιαστικό τρόπο στην επίτευξη του εθνικού στόχου για έναν καθαρό αθλητισμό, μακριά από απαγορευμένες ουσίες.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια με τη συμμετοχή του Διοικητή Δρ. Γρηγόρη Λέων, αλλά και στελεχών του Οργανισμού ως εισηγητών, παρακολούθησαν αθλητές, προπονητές και στελέχη από τον ΣΕΓΑΣ, την Άρση Βαρών και το Cheerleading.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τους εισηγητές του σεμιναρίου για τα εξής  θέματα ντόπινγκ και αντιντόπινγκ διαδικασιών:

- Παραβάσεις αντιντόπινγκ/Πειθαρχικές – ποινικές κυρώσεις

- Συνέπειες υγείας, κοινωνικές και ψυχολογικές χρήσης απαγορευμένων ουσιών

- Η σημασία του Γραφείου Έρευνας και Συλλογής Πληροφοριών στην καταπολέμηση του ντόπινγκ

- Κατάλογος απαγορευμένων και TUE- ‘Ελεγχος θεραπευτικής αγωγής

- KEA & Στοιχεία Εντοπισμού / Διαδικασία δειγματοληψίας – Ερωτηματολόγιο

Τους συμμετέχοντες  καλωσόρισε ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ,  ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων, «Η στενότερη και πιο ουσιαστική συνεργασία  ανάμεσα στον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ και τις Ομοσπονδίες είναι ο μοναδικός δρόμος για να βγούμε νικητές στη μάχη κατά του ντόπινγκ. Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν εφαρμόζει τα υψηλότερα πρότυπα αντί -ντόπινγκ σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι σύμμαχος των αθλητών στην κοινή αποστολή για ένα καθαρό αθλητισμό, γεμάτο αξίες»

Επιτυχημένη η ημερίδα «3 χρόνια ΕΟΚΑΝ- Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον του Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα»
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή από τον αθλητικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας η ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με τίτλο « 3 χρόνια ΕΟΚΑΝ- Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον του Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα»