Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

ΣΚΟΠΟΣ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς αθλητικού περιβάλλοντος, μακριά από απαγορευμένες ουσίες, που θα δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να συναγωνίζονται επί ίσοις όροις.

Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την σωστή κατάρτιση προγράμματος ελέγχων, τυχαίων και στοχευμένων, εντός και εκτός αγώνων σε όλα τα αθλήματα.

Ο Οργανισμός έχει επίσης την ευθύνη για την εκπαίδευση και κατάρτιση των δειγματοληπτών, για το αδιάβλητο της διαδικασίας, αλλά και για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων.

Στο τομέα της πρόληψης, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. καταρτίζει, σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκστρατείες πληροφόρησης για τους κινδύνους που επιφέρει η χρήση απαγορευμένων ουσιών στην υγεία, αλλά και στο ήθος και τις αξίες που διέπουν τον αθλητισμό, με την καταπάτηση του «ευ αγωνίζεσθαι».

Συνεργάζεται με κάθε αρμόδιο φορέα, αλλά και τις Αρχές στην καταπολέμηση του ντόπινγκ. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στις αντίστοιχες επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο WADA και σε κάθε αρμόδιο διεθνή φορέα.

Αναλυτικά, ο σκοπός και οι αρμοδιότητες του Ε.Ο.ΚΑ.Ν, ορίζονται στο άρθρο 1 και στο άρθρο 3, του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 87, το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Νομοθεσία» της ιστοσελίδας.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι