Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

Δρ. Γρηγόρης Λέων στο Economist: «Ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ακεραιότητας του αθλητισμού και του σεβασμού των δικαιωμάτων των αθλητών»

Στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist για την αθλητική ακεραιότητα, το οποίο άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης μίλησε ο Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν) ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων.




Η κ. Λέων συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Ξεδιαλύνοντας τα κίνητρα πίσω από το ντόπινγκ: Η εκπαίδευση και η ευεξία ως αντίδοτο». Η τοποθέτηση του είχε βαρύνουσα σημασία γιατί αφορούσε τον τρόπο πιθανής εμπλοκής στη μάστιγα του ντόπινγκ παραγόντων όπως η οικογένεια, οι προπονητές, οι αθλητικοί σύλλογοι και οι χορηγοί. Επίσης της  χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια προσπάθεια για καθαρό αθλητισμό. Επιπλέον μίλησε για την   ανίχνευση γονιδιακού ντόπινγκ – τεστ αλλά και για τα των  δικαιώματα αθλητών




Στην τοποθέτησή του ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ επεσήμανε πως «αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, οι οργανισμοί κατά του ντόπινγκ μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες ανίχνευσης, προωθώντας τελικά το δίκαιο παιχνίδι και διατηρώντας την ακεραιότητα των αθλητικών αγώνων».

Ο ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για τους αθλητικούς οργανισμούς να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ακεραιότητας του αθλητισμού και του σεβασμού των δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής των αθλητών.

«Η συμμετοχή των αθλητών στην ανάπτυξη πολιτικών και ηθικών κριτηρίων είναι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας δίκαιης προσέγγισης», σχολίασε.

Σημείωσε δε την ανάγκη επιστράτευσης των αθλητικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας, των προπονητών, των αθλητικών συλλόγων και των χορηγών, για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας η οποία θα δίνει προτεραιότητα στο δίκαιο παιχνίδι, την ακεραιότητα και την ευημερία των αθλητών.

Τέλος σε σχετική ερώτηση ο διοικητής του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. απάντησε ότι μεταξύ ισόβιου αποκλεισμού ενός αθλητή με την πρώτη παράβαση και ενός κλιμακωμένου συστήματος ποινών όπως αυτό του WADA υποστήριξε σαφώς το δεύτερο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να καταστρέφουμε αθλητές αλλά να δίνουμε πιθανά και μια δεύτερη ευκαιρία, όσο δύσκολο και να είναι αυτό, για μετέπειτα καθαρή συμμετοχή σε κάποιον που έχει κάνει για πρώτη φορά χρήση ουσιών.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι